丁香噴霧


快到暑假又是出遊🛳🛫🛫🚢🏝旺季,唔知大家會否好似Connie咁,每每出遊前甚至已到酒店,依然在想:我浸浴🛀🛁好唔浸浴好❎✅死喇,浴缸乾唔乾淨架⁉️但返到香港,只得企缸,無得浸喎!每一次都好無聊地在這細節上扭來又扭去🤔🤔🤔 有一次在某一個芳療分享會聽到講者說:溫老師無論身在何處,除了堅持每日飲橄欖油外,另一堅持就是每日必浸浴🛁。即時忍唔住問:溫老師經常出遊,點可以保証每次個浴缸都乾淨? 講者笑一下,作為芳療人,點會無最強殺菌武器? 同學,邊隻化學份子殺菌最強? 酚!咁你求祈講隻含酚精油? 丁香。 你整支丁香噴霧帶去旅行,一噴一抹就乜菌都乾淨晒喇! 回家後,就算無浴缸,都立馬整一支來對抗廁所的頑固污漬。噴一噴,等一等,隔了大約5分鐘再抹,明顯比起平日死命刷簡單快趣好多!🙌 材料:100ml 鋁質噴噴樽 92ml 純水 4ml 精油溶解液 (大家都可以用酒精) 4ml 丁香精油 將溶解液和丁香精油攪拌至混合一齊,再加入純水,攪拌後放入噴噴樽就可以用。記得要帶手套清潔,因丁香含酚,對皮膚有激刺性。 以上為Connie家事小分享! 😉

#芳香小手工

18 views0 comments

Planet Love Aromatherapy

Oshadhi 芳療產品專門店地址:

香港銅鑼灣波斯富街48號軒尼詩大廈10樓C室 (大廈在希慎旁邊,入口在波斯富街行人天橋底)

Whatsapp/ 電話: 54047099

©2020 Planet Love Aromatherapy. All rights reserved.