擴香竹


唔知大家會唔會都有呢種煩惱?飲完的純露樽,用完的植物油樽,一大堆樽就好似雞肋咁🤔🤔!不知點算好!

之前去杭州上堂,大會有無限量的純露供應,上完堂後老師就話:大家可以把空瓶子通通帶回家,頓時間,一堆同學就衝去🏃領吉樽!Connie就傻下傻的去問同學:你們要來做什麼?

同學就話:這瓶子品質好,做什麼都ok呀!好像擴香竹就不錯!🙌🏻

噚日打十號風💨💨💨,返唔到工作室,就睇下家中有什麼材料做擴香竹,就地取材吧

擴香竹的竹就用之前用來整串燒的竹簽 無擴香竹的基底液就自製吧

坊間的基底液其實就是酒精,用來調和精油,摷下我個百寶櫃,比我摷到之前浸來做香水底的香草酒,就用佢來調配帶有淡淡的香草味之擴香竹、再配上喜愛的精油後,加上比較淡味的植物油攪到完全混合後,插上竹簽就成了擴香竹🌹

今次Connie整了支檸檬香草🍋🍋味的擴香竹打算帶回工作室,一來檸檬可以僻味(剛裝修好,依然有少許味道)二來又夠經濟!一舉兩得!

各位又有無其他可以循環再用靚靚吉樽的好方法可以分享一下!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

#芳香小手工

42 views0 comments

Planet Love Aromatherapy

Oshadhi 芳療產品專門店地址:

香港銅鑼灣波斯富街48號軒尼詩大廈10樓C室 (大廈在希慎旁邊,入口在波斯富街行人天橋底)

Whatsapp/ 電話: 54047099

©2020 Planet Love Aromatherapy. All rights reserved.