胡椒薄荷 Peppermint 【Mentha piperita】媽媽們別掉以輕心


大家有無發覺我地日常生活同Peppermint都有關系?我地經常用的護理產品上都加了Peppermint 胡椒薄荷成份,某隻令你個人更fresh的口香糖加了胡椒薄荷,我地由細到大用緊的XX油甚至兩個飛人可以飲的搽蚊叮蟲咬的藥水都是含有Peppermint. 佢涼涼的感覺在炎炎夏日就更受大家喜愛!

既然係咁,大家會唔會覺得佢好安全?可以隨便使用?答案正正相反,因為胡椒薄荷含單萜酮成份(可高達45%)對芳療有認識的朋友們都知道單萜酮是有神經毒性,孕婦及小孩不宜使用,平時我地一聽到某些含酮量高的精油時,都會好小心去用,但薄荷實在太普遍,普遍到好似7-11咁,令大家掉以輕心

瑞芳的River老師同我地分享當年新手時佢錯誤地用了胡椒薄荷同客人按摩令到客人迅間凍僵而要中途停止按摩比客人去沖涼才可再繼續療程. 試諗下,老師當年已是芳療師,給客人用的是安全劑量都可以令到客人凍到咁。 每當Connie聽到有人話用胡椒精油同發緊燒的小朋友降時,就 幾乎暈左!

胡椒薄荷好處很多亦好好用,醒腦是佢招牌功效,令佢醒腦是因為佢會令血管收縮迅間上腦,對發育中的小朋友是可免則免。高劑量的情況下有可能要入院急救(老師們說到10ml加6滴就算是高劑量)仲有咁多精油可幫助退燒好似澳洲尤加利、巨杉呢d好溫和的精油去用,媽媽們唔想你嘅王子公主變成冰雪奇緣的主角的話,小朋友發燒,盡量唔好用使用胡椒薄荷喇!

另外單萜酮是強力溶解劑,如果懷孕的朋友,亦千祈唔好亂咁用

每隻精油都有其特性,只要大家小心去使用,注意禁忌,是安全的!

#精油

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Planet Love Aromatherapy

Oshadhi 芳療產品專門店地址:

香港銅鑼灣波斯富街48號軒尼詩大廈10樓C室 (大廈在希慎旁邊,入口在波斯富街行人天橋底)

Whatsapp/ 電話: 54047099

©2021 Planet Love Aromatherapy. All rights reserved.