【油品介紹】礦物油


大家細個時有無用過某大品牌的baby oil? Connie細個時,屋企長期會有支baby oil,貪佢又平又抵用💸💷💶

除左baby oil外,其實好多化妝品💄💄,護膚品都是以礦物油為基底去製成。究竟礦物油是什麼,點解佢會經常出現在護膚品化妝品度呢?

礦物油是由石油提煉出來,如果你拎起一支baby oil, 將成份用google去 search 一下,結果彈出來的會有汽油,車油,潤滑油的圖片。🏎️

礦物油對皮膚不會引起致敏性,但亦唔會改善皮膚,搽上礦物油純粹就好似係個身體上包了一張保鮮紙。

大家可以想象一下,長期包住一層保鮮紙,起初皮膚是ok的,但慢慢局得太耐或者將層保鮮紙撕開後,皮膚的狀態將會變得更差。

但點解各大品牌都會用礦物油呢? 原因好簡單, 1)平🤑🤑 2)唔會變壞,可長期保全

講到呢度,各位精明眼的朋友,你又會唔會再比自己寶貝仔女去用高達84%礦物油的baby oil, 護膚品,你自己又會唔會將d好貴但又是用礦物油製的化妝品抹上你塊面呢?

#植物油

24 views0 comments

Planet Love Aromatherapy

Oshadhi 芳療產品專門店地址:

香港銅鑼灣波斯富街48號軒尼詩大廈10樓C室 (大廈在希慎旁邊,入口在波斯富街行人天橋底)

Whatsapp/ 電話: 54047099

©2020 Planet Love Aromatherapy. All rights reserved.